Grad Vodice

Bogati pitki izvori antičkog doba nazvani Arausa (izvor vode), šibenskim zapisom o gradnji crkve sv. Križa kraj današnjeg hotela Punta iz 1402. godine, imenuju se po prvi put kao Vodice. U zapisu o imenovanju Vodica stajao je nalog upučen težacima i vodičkim kmetovima o prisilnom plačanju za izgradnju katedrale sv. Jakova. Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u pretpovijesno doba. Povijesne lokacije prvih obitavališta možete vidjeti na glavnoj cesti kojom ulazite u grad sa lijeve i desne strane. Još od željeznog doba pa do danas, Rakitnica, Mrdakovica, Pišća, Kamena i Okit, imena su najplodnijih imanja, koja su nekad bila sela za rad i život gdje su njihovi žitelji uzgajali masline, vinovu lozu i višnje maraske. U svrhu obrane od Turaka od 15. – 16. st .Vodice se opasavaju zidinama i kulama te su sagrađena dva mosta usmjerena prema kopnenoj strani naselja.

Danas, na tim područjima pronaći ćete očuvane bunare, bunje (nekadašnji pastirski zidovi koji su služili za zaklon uslijed nevremena) i ostatke stanova u kojima su prvi žitelji Vodica obitavali. Za podizanje gradine stanovnici Rakitnice uz radnu snagu bili su obvezni priložiti 50 dukata dok su ostatak osiguravali plemići. Taj zakon proizašao je u 15. stoljeću zbog opasnosti od napada Turaka i došao je od mletačke vlasti u obliku podizanja kula osmatračnica te zidina oko naseljenih mjesta. Venecija ulazi u rat s Turcima 1570., a već iduće godine Turci osvajaju Rakitnicu te domaće stanovništvo bježi u Vodice, a Turci se tabore u Rakitnici i Gradini.

Unatoč mnošvu šibenskih pokušaja, Rakitnicu nisu uspjeli vratiti 1646. vodičani zajedno uz pomoć srimara i u zadnji čas pristigle pomoći od trgovačkog broda zadranina Daula Dota prepolovili su Turske snage, koje više nikad nisu predstavili prijetnju vodičanima. Potpuni mir stekao se potpisivanjem Karlovačkog mira, nakon poraza Turaka pokraj Beča. Vodice su sve do 19 st. bile fenomen u izvozu pitke vode, koja je putem bunara i boćate vode osiguravala život stanovnicima. Na istim bunarima odvijala su se i sva društvena zbivanja, stvarali su se brakovi, plesalo kolo te odvijala sva ona događanja kojima se u današnje vrijeme ne pridodaje nikakva važnost uslijed razvoja tehnologije. Danas od spomenutih utvrda ostaje Čorić kula podignuta od obrađena kamena. U staroj gradskoj jezgri očuvane su srednjovjekovne građevine koje zajedno sa starodalmatinskim kalama (ulicama) plijene pozornost turista svojom skladnošću i srednjovjekovnom autentičnošću.

Vodice zajedno s okolicom i danas obiluju pitkim izvorima vode, od čega proizlazi i sam naš naziv vodica (umanjenica za vodu). Srednjovjekovni dokumenti daju potvrdu o opskrbi okolnih mjesta s čistom vodom koja se kroz povijest prenosila posredstvom brodova i galona sve do kasnog srednjeg vijeka. Danas od spomenutih utvrda ostaje Čorić kula podignuta od obrađena kamena. U staroj gradskoj jezgri očuvane su srednjovjekovne građevine koje zajedno sa starodalmatinskim kalama (ulicama) plijene pozornost turista svojom skladnošću i srednjovjekovnom autentičnošću. Vodice zajedno s okolicom i danas obiluju pitkim izvorima vode, od čega proizlazi i sam naš naziv vodica (umanjenica za vodu). Srednjovjekovni dokumenti daju potvrdu o opskrbi okolnih mjesta s čistom vodom koja se kroz povijest prenosila posredstvom brodova i galona sve do kasnog srednjeg vijeka. Srednjovjekovne zidine i kule obnavljane stotinama godina, samo su ostaci sjećanja na burna vremena sačuvana u  gradskoj jezgri, koja postaje preuska za širenje modernih Vodica i otvaranje kao turističkog središta prema svijetu s kojim su od davnina povezane morem.

Smještene u širokom zaljevu morske obale, udaljene 11 km od središta rivijere Šibenik danas broji 10 000 stanovnika. Danas, ljetna top turistička destinacija, za ljubitelje noćnog života i središte turizma u Županiji, obogaćena s 13 hotela, među kojima se najviše ističe hotelski kompleks Olympia, opremljen kongresnom i sportskom dvoranom, whellnes centrom, bazenom na otvorenom te plažom nositeljicom plavih zastava opremljenom s mnoštvom beach barova, među kojima su i zvučna imena poput (Hookah i Baloo).

Vodice su danas postale simbolom noćnog života putem mnoštva noćnih klubova (Opium, Makina, Exit i Hacienda) te 2 strip cluba (Playmates i Bunnyclub), u kojima će te pronaći užitak i zabavu do ranojutarnjih sati.Glazba svjetski poznatih DJ-eva u beach barovima na prostranim plažama, festivali i pisme dalmatinskih klapa, pretvaraju Vodice u grad fešta i glazbe, koja će svojom raznolikošću pronaći put upravo do vas. Smještaj po Vašem izboru, od obiteljskih apartmana, malih hotela, do najluksuznijih hotela u regiji, tradicionalno raznolika gastronomska ponuda prilagođena svim ukusima, uz šetnicu duž čitave obale grada Vodica, stvara osjećaj da je ljeto prekratko.

KAKO DOĆI U VODICE

Pozivom na broj +385 (0)62 777 777 (Hrvatski auto klub) doznat ćete informacije o

– stanjima na cesti i Jadranskom trajektnom prometu

– visinu troškova hrvatskih i inozemnih autocesta

– zabranu i uvjete kretanja određenih kategorija vozila u Hrvatskoj i inozemstvu

– inozemnu i domaću cijenu goriva

– informacije o članarinama i članskim pravima osoba u Hrvatskom auto klubu

– kontaktne podatke autoklubova u inozemstvu

– savjete za odabir najefikasnijeg i najpovoljnijeg putnog pravca prema odabranoj destinaciji

– informacije o plovnom trajektnom redu na Jadranu

Radno vrijeme informativnog centra je 24 sata dnevno cijelu godinu (365 dana)

Pomoć na cesti

broj poziva na telefon je 1987

– informacije o popravku kvarova vozila na cesti, premještaju, prijevozu i otklanjanju vozila s kvarom na cesti, ostavljenih i oštećenih vozila u prometnim nesrećama.

AVIONOM

Zrakoplovne luke

Zrakoplovna luka Split

Cesta 96 Kastel Stafilic

tel: +385 21 203 555

Letni red objavljuje se na službenim stranicama Zrakoplovne luke Split

Udaljenost Split – Vodice 85 km

Zrakoplovna luka Zadar – Zemunik

tel: +385 23 313 311

Letni red objavljuje se na službenim stranicama Zrakoplovne luke Zadar – Zemunik

Udaljenost Zadar – Vodice 62 km

Prodaja i Rrezeracija avio karata

Croatia airlines

Letni red objavljuje se na službenim stranicama Croatia airlines

BRODOM

O plovidbenom redu ćete saznati sve informacije na službenim stranicama Jadrolinije

AUTOBUSOM

Posredstvom autobusnih kolodvora Zagreb, Šibenik, Zadar i Split, Vodice imaju autobusnu povezanost sa svim značajnim europskim gradovima

Prodaja karata i dodatne informacije

Autobusni kolodvor Zagreb telefon: +385 60 313 333

Autobusni kolodvor Split telefon +385 21 329 180

Autobusni kolodvor Zadar telefon:+385 23 211 035

Autobusni kolodvor Šibenik telefon tel: +385 60 368 368

ŽELJEZNIČKIM LINIJAMA

Sve informacije doznajte na službenim stranicama Hrvatskih željeznica ili pozivom na broj tel: +385 22 333 696 (željeznički kolodvor Šibenik)