Pirovac

Pirovac je srednjovjekovno naselje i utvrda najstarijeg hrvatskog plemstva, tradicije mediteranske poljoprivrede i turističko-klimatološko-rekreacijsko središte.

Pirovac je živopisno mjesto koje je priroda obdarila smještajući ga na obalu između mora i Vranskog jezera. Nalazi se u uvali koja je 4 stupnja toplija od prosjeka Jadranskog mora. Na ovom području dominira blaga klima koja omogućava lijepa, topla ljeta i blage zime. Obalu ocrtava njena razvedenost sa brojnim uvalama u kojima su se smjestile kristalne plaže i otoci na čijem se arhipelagu smjestio Nacionalni park “Kornati”. Pirovac krase brojne znamenitosti koje su odraz duha jednog vremena kada je ovo područje bilo značajno središte vitezova templara.

Ako volite dane provoditi na plaži pobrinuli smo se da budu što ugodniji pružajući raznolikost sadržaja i stvarajući zanosan ambijent.

Ako želite doživjeti predivan zalazak sunca on je svakodnevna pojava ovoga kraja.

Ako vas zanima istraživanje građevinske baštine u blizini se nalazi na pretek zanimljivih lokaliteta.

Ako želite doživjeti kulturno-povijesno nasljeđe ono će vas prožeti kroz poruke iz davnina prenijete putem večernjih manifestacija i ugodnih kontakta sa lokalnim stanovništvom.

Ako želite osjetiti okuse lokalnih jela to iskustvo će vam pružiti brojni restorani i konobe.

Ako želite uživati u večernjim izlascima ovdje ćete pronaći nezaboravnu zabavu.

Festivali, zabava i manifestacije

Festival starih svadbenih običaja

– 26.07. – 27.06.2015.

Friday Music Fever

– svaki petak od 10.07. do 28.08.2015.

Jadranske igre

– 14.07.2015.

Utrka tovara (Klapa Cambi)

– 09.08.2015.

Susret klapa

– 11.08.2015.

Ribarska večer (Neno Belan)

– 15.08.2015.

Koncert Crvene jabuke

– 22.08.2015.

 

Zabava za djecu

Zabavni park u centru Pirovca

Aquapark i zabavni sadržaji na gradskoj plaži

 

Kulturna i povijesna baština

Mjesto Pirovac srednjovjekovno je naselje i utvrda najstarijeg hrvatskog plemstva. Nosilo je ime Zlosela, Slosella, Slosslein, Izlus(e)l do 1931. godine. Prvi puta se spominje 1298. kao posjed hrvatske velikaške obitelji Šubić (XI.-XIV. st.) koja je bila u rodbinskoj vezi s hrvatskim kraljevima Dmitrom Zvonimirom i Petrom Krešimirom IV. Dosadašnje spoznaje upućuju na vezu ovoga mjesta s templarskim uporištem na Vranskom jezeru.

Templarska tvrđava u Vrani. Kralj Dmitar Zvonimir ustupio je papi samostan svetog Grgura u Vrani kao hospicij. U njemu, po prijepisu prisege Dmitra Zvonimira, nalazile su se dvije zlatne krune s draguljima. Pretpostavka je da su to krune kraljeva Tomislava i Stjepana Držislava o kojima stoljećima kruže legende u hrvatskom narodu.

Prvi spomen Pirovca kao Slosleina/Slosella se veže u vrijeme križarskih ratova kada je u blizini Pirovca, na Vranskom jezeru, postojalo jako uporište vitezova templara, a tim putem uz obalu su se tisuće i tisuće vitezova avanturista iz cijele Europe spuštali u Svetu zemlju.

Stari grad Na kartama iz XVI. i XVII. st. Pirovac se označava kao Sloßeln, Sloslein što na njemačkom znači inačicu od umanjenice riječi Dvorac, Dvorci, Dvorčići kojih ima puno u okolici Pirovca. Sloßeln je najvjerojatnije u puku evoluirao u Zlosela. Ne treba isključiti ni mogućnost da je i Pirovac bio svojevrsna “utvrda/dvorac na moru” nekog od hrvatskih kraljeva, potom i za templare s Vranskog jezera.

Do sredine XIX. st. Pirovac je bio otočić opasan zidinama, na kojeg se pokretnim mostom preko Vrata sela ulazilo u naselje. Nasipavanjem početkom XX. stoljeća postaje dijelom kopna a Vrata sela postaju uspomena na razdoblje borbe mještana s Osmanlijskim osvajačem, kojemu su hrabri Pirovčani stoljećima pružali žestok otpor i koji nikad nije uspio trajno prodrijeti preko tih zidina.

Dvorac obitelji Draganić-Vrančić (XV. st.) Grofovska obitelj Draganići kao šibensko plemstvo koje potječe od plemenitog roda hrvatskih feudalnih velikaša Šubića (XI.-XIV. st.). 1503./1506. godine kupili su Pirovac od grofovske obitelji Mišić s kojom su bili u rodbinskoj vezi i sagradili mjesnu crkvu. Također su povećali i nadogradili kupljeni dvorac. Vanjskom fasadom i štukaturama uredili su ga u neorenesansnom stilu s maurskim utjecajem u rješenju dimnjaka. U ovom dvorcu su stoljećima čuvani vrijedni predmeti i dokumenti značajni za hrvatsku povijest (oporuka Fausta Vrančića, povelje europskih vladara, Tizianov portret Fausta Vrančića, umjetnička djela Andrije Medulića/Andrea Schiavonea…). Također, tu je bila smještena vrijedna obiteljska knjižnica.

Dvorac su posjetili mnogi uglednici minulih vremena, među njima su i civilni upravitelj Dalmacije Vincenzo Dandolo, upravitelj Ilirskih pokrajina maršal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont, autor knjige Put po Dalmaciji/Viaggio in Dalmazia Alberto Fortis, književnik Ante Marinović, znameniti talijanski geolog Giovanni Arduino, dužnosnik i putopisac Giacomo de Concina i mnogi drugi uglednici prošlih vremena.

Crkva Gospe Karmelske nalazi se u staroj jezgri mjesta, sagrađena je 1506. godine a rekonstruirana u XVIII. st. u baroknom stilu. Podigla ju je plemenita obitelj Draganić. Na njezinom pročelju nalazi se kip anđela Gabrijela, rad Bonina da Milano. Smatra se da su ovaj Boninov rad i kip Majke Božje koji se nalazi na groblju Sv. Jurja, pripadali kompoziciji Navještenja te se pretpostavlja da su prvotno stajala na stupovima uz zapadni portal šibenske katedrale.

Vrata sela s ostacima zidina iz XVI. st. Podignuo ih je 1505. g. grof Petar Draganić radi obrane od Turaka. Znameniti branitelj Mihovil Urem, kapetan Pirovca sredinom XVII. st. Polijevao je vrelim uljem s vrha zidina osmanlijske osvajače, natjeravši ih u bijeg. Nakon toga su se u Dalmaciji prepričavale priče i pjevale narodne pjesme, pretvorene u legendu o tom podvigu, koji je rastjerao neprijatelja i spasio Pirovac. Također, na Vratima sela u njihovom dnu uklesan je templarski križ.

Na Vratima sela, centru društvenog života, stoljećima su se u poslijepodnevnim satima a naročito nedjeljom skupljali mještani gdje su se družili, dogovarali zajedničke poslove, trgovinu, rješavali obiteljske poslove i drugo. Svake večeri nakon mise na Vratima sela pojavio bi se gospodar Pirovca grof Draganić-Vrančić, kojeg su svi mještani pozdravljali skidanjem kape i srdačnim pozdravima. Tako je bilo sve do posljednjeg gospodara Pirovca Ljubomira Draganića-Vrančića koji je krajem Prvog svjetskog rata rasprodao cijelo imanje i preselio se u Zagreb s cijelom obitelji.

Groblje i gotička crkvica Sv. Jurja (XV. st.) Najstarije sačuvano groblje u Pirovcu. U crkvici se nalaze drveni oltari sa uljanim sakralnim slikama, što je bila značajka gotike. U grobljanskoj kapeli plemenite obitelji Draganić-Vrančić nalazi se gotički sarkofag s reljefnim prikazom Majke Božje, rad kipara Bonina da Milana (1429.). Smatra se da su oba Boninova rada koja se danas nalaze u Pirovcu pripadala kompoziciji Navještenja, te se pretpostavlja da su prvotno stajala na stupovima uz zapadni portal šibenske katedrale.

Na bočnom ulazu u kapelicu uklesan je glagoljski natpis iz 1495. godine koji svjedoči o višestoljetnoj uporabi starog hrvatskog pisma glagoljice. Natpis bilježi dovršenje građevinskog ili klesarskog rada majstora Mihovila na crkvi. Prema prezimenu moguće je da je to šibenski klesar, majstor Mihovil sin Jakova, koji tih godina radi u Zadru gdje se 1485. udružuje sa Zadraninom majstorom Mihovilom Radovanom, a 1488. sa Splićaninom, majstorom Petrom Meštrovićem.

Crkva Svetog Jurja u polju (XV. ili XVI.) Udaljena je od Pirovca 6 kilometara i služila je kao crkva za mještane poljoprivrednike u Pirovačkom polju, koji su prije, za vrijeme i nakon rada imali potrebu obaviti vjerske obrede u obliku raznih pobožnosti, molitve i slično. U neposrednoj blizini crkvice nalazi se i starohrvatsko groblje.

Utvrda u Kašiću sa vidikovcem, radi se o jednoj od brojnih srednjovjekovnih fortifikacijskih utvrda, koje su bile raspoređene s relativno pravilnim razmacima od područja Dalmacije sve do grada Karlovca, odnosno pratile su nemirnu, nepostojanu i promjenjivu trojnu granicu zvanu Triplex Confinum, između Osmanilijskog carstva, Republike Venecije i Austro-Ugarske. Putem tih utvrda noću su se prenosili vatrenim signalima od utvrde do utvrde, od južne do središnje Hrvatske u samo nekoliko sati informacije o kretanju neprijateljske vojske, što je omogućavalo brzu pripremu i organizaciju obrane od iznenadnog napada neprijateljskog osvajača.

Piramidalni spomenik Vezano uz promjenu imena mjesta, te uz proslavu 1000-te obljetnice krunidbe hrvatskog Kralja Tomislava, u Pirovcu je podignut spomenik u obliku piramide, na kome je upisan tekst:

“Historičkim imenom Pirovac, za viteštvo prozvano od Turaka – Zlosela, postavi spomen za vrijeme narodnog kralja Aleksandra, svom prvom hrvatskom kralju Tomislavu 925 – 1925.”

Spomenik, kao i ploča na Vratima sela otkriveni su 1930. godine što koincidira s promjenom imena mjesta iz Zlosela u Pirovac. Monumentalnošću piramidalnog oblika spomenika sugerirao se značaj obljetnice, kao i povezanost Pirovca sa hrvatskom političkom poviješću.

Ostaci staroga franjevačkog samostana (1511. g.) Nalaze se na otoku Sv. Stjepana ili Sustipancu. U Pirovačkom zaljevu, ispred samog mjesta nalazi se otočić Sustipanac, kojeg mještani stoljećima zovu Mojster. Na otoku su pronađeni ostaci rimske civilizacije. Ime Mojster se povezuje s magister (poglavar templarske pokrajine). I zaista, preko puta Sustipanca, uz obalu postoji lokalitet Porat, na kojemu nema nikakvih ostataka naselja, međutim njegovo ime upućuje na postojanje luke o kojoj su pisali povjesničari, pretpostavljajući da je na tom području morala postojati, za prihvat robe koja je dolazila morskim putem i potom se prevozila do jezera, zatim jezerom do templarske utvrde na Vrani.

Novija istraživanja u Velikoj Britaniji govore o tome da je Engleski kralj Rikard Lavljeg srca, vraćajući se iz križarskih ratova iz Svete zemlje posjetio Dubrovnik, Split, Zadar, Pulu, Trst. Budući da je Rikard Lavljeg srca bio vitez templar i znameniti vojskovođa, logično je da je posjetio utvrdu templara na Vrani, koja je bila upravno središte templarskog reda u cijeloj tadašnjoj Ugarskoj i tu neko vrijeme ostao. Mogao je odsjesti samo na tri mjesta, na otoku Mojsteru (Sustipanac), u Slossleinu (Dvorčićima) današnjem Pirovcu ili u templarskom dvorcu na Vrani.

Crkvica Sv. Martina, groblje, ostaci rimskih građevina i rimske solane Crkva je vjerojatno sagrađena s istom namjerom kao i Crkva Svetog Jurja u polju (XV. ili XVI.). Arheološka pripremna ispitivanja cijelog područja današnje Općine Pirovac rezultirala su otkrivanjem brojnih lokaliteta iz različitih razdoblja ljudske povijesti, međutim malo je tih istraživanja ostvareno do kraja. Ipak, sa sigurnošću se može tvrditi da su na samom kraju Pirovačkog zaljeva pronađeni u moru stupovi koji svjedoče o postojanju rimske solane i njezinih pratećih objekata, što pored znamenitog maslinarstva i vinogradarstva ovoga kraja svjedoči i o višetisućljetnoj organiziranoj privrednoj djelatnosti na tome području. Također, pred pola stoljeća, znanstvenici su otkrili izuzetnu ljekovitost blata koje se tu nalazi, što u budućnosti otvara mogućnosti novih oblika zdravstvenog turizma. Također, na sjevero-istočnoj strani crkvice nalaze se grobovi sa uklesanim znakovljem koje svjedoči da su tu pokopani vitezovi.

 

Pirovački zaljev

Pirovac je smješten u dubokom zaljevu koji je prirodni fenomen, 12 kilometara usječen u kopno i mediteranski ambijent u kojem se autentični mirisi raslinja miješaju s morskim ozonom, čineći taj kraj klimatološkim rajem za posjetitelje ali i za one koji se rehabilitiraju nakon bolesti, one koji traže novi polet i energiju u čistom krajoliku, koji jača zdravlje ljudi. Južni krak Pirovačkog zaljeva “Makirina” prirodno je kupalište s ljekovitim peloidom. Sastavom, kvalitetom i količinom taj lokalitet ljekovitog mulja nadmašuje sve poznate lokalitete u Hrvatskoj.

Mjesto Pirovac krase brojne prirodne plaže, pjeskovite uvale, a u igri svjetla i sjene posjetitelju se pruža, u svakom dijelu dana drukčiji, pogled na krajolik. Posebna atrakcija je i otočić Sustipanac, koji lokalno stanovništvo naziva Mojster i “Otok ljubavi”, smješten je neposredno pred Pirovcem na kojem se posjetitelji mogu opustiti i uživati u kupanju i sunčanju, a oni najhrabriji mogu skakati sa visokih stijena.

 

Plaže

Sjeverozapadno i jugoistočno od centra mjesta duž cijele obale protežu se plaže. Cjelokupni Pirovački zaljev zbog svog položaja odiše mirnoćom te sa brojnim uvalama, divljim i gradskim plažama svojevrsno je kupalište, a more je uvijek za nekoliko stupnjeva toplije nego u susjedstvu.

Kako je u Pirovcu sve na domak ruke preporučujemo je da u potpunosti iskoristite svoje vrijeme i okupate se na svim plažama jer svaka ima svoj čar.

Plaža „Lolić“

Glavna gradska plaža „Lolić“ već duži niz godina nosi plavu zastavu što dodatno potvrđuje da plaža udovoljava kriterijima kvalitete, uređenosti, čistoće, kakvoće mora i obale. To je šljunčana plaža na sjeverozapadnoj obali samoga mjesta. Poseban naglasak je na središnji osunčani, pješčani i plitki dio koji je odlično mjesto za kupanje djece pod Vašim budim okom. No za one koji bježe od sunčevih zraka tu je pregršt hladovine borove šume.

Ono što će neke posebno razveseliti su svakako brojni zabavni, sportski i ugostiteljski sadržaji tik uz more pa će tako posjetitelji svake dobi naći nešto za sebe.

Kafići, restorani, pekare, štandovi s palačinkama, fritulama, raznim gadgetima za plažu i suvenirima, fast food i trgovine zacijelo će Vam omogućiti cjelodnevni boravak na plaži.

Na plaži su dostupne razne vrste usluga poput masaža na otvorenom, najam skutera, pedalina, kanua i čamaca, ležaljki i suncobrana te uživanje u brojnim vodenim sportovima i zabavnim aktivnostima poput aqua parka, automat igara, odbojke na pijesku, zumbe…

Na plaži ćete naići na kabine za presvlačenje i tuševe, javni wc te dijelove prilagođene osobama s posebnim potrebama.

Plaža Hotela Miran

Na plažu „Lolić“ nadovezuje se plaža Hotela i Kampa Miran koja je otvorena za sve posjetitelje. Zbog postepenog ulaska u more i svog sadržaja obitelji s djecom će i tu uživati. Plaža ima i dio debele hladovine borove šume, prekrasno uređen okoliš kao i betonske molove stoga će zadovoljiti sve Vaše potrebe. U sklopu hotela naići ćete na beauty salon, ugostiteljske objekte, teniske terene, bazen kao i zabavni, dječji sadržaj.

Plaža „Starine“

Na jugoistočnoj obali smjestila se plaža „Starine“ duga više od jednog kilometra i pruža se od centra mjesta sve do uvale Vrilo. Plaža po mjeri onih koji traže mirniju atmosferu. Duž plaže naići ćete na nekoliko kafića ukoliko vam zatreba osvježenje te ukoliko se poželite okušati na nekoj od zabavnih aktivnosti, najam čamaca, pedalina i skutera je u blizini.

Plaža sadrži manje prirodne hladovine no obiluje betonskim dijelovima za one koji vole uvježbavati skokove u more.

Uvala Makirina

Na južnom kraju Pirovačkog zaljeva smještena je uvala Makirina. Iako zapuštena i vizualno gotovo nepromijenjena od davnina prirodni je lokalitet bogat ljekovitim blatom velikog potencijala. Poznato po svojim antireumatskim svojstvima blato se već dugi niz koristi od strane domicilnih stanovnika i turista sve više. Uvala je plitka, blatna bez prirodne hladovine, i s ostacima starog mola kojim možete doći do nešto dubljeg dijela. Prilaz uvali je prema otoku Murteru, nekoliko km od Pirovca, ili stazom uz more iz uvale Vrilo. Ukoliko želite ići brodicom preporučujemo oprez zbog izuzetno plitkog dijela i kamenog zida u moru.

Uvala Porat

Na sjevernom kraju Pirovačkog zaljeva smještena je uvala Porat. Plaža je stjenovita s pješčanim dijelom i molom, bez prirodne hladovine u većem dijelu. Tu možete okupati svoje ljubimce i pronaći komadić uvale samo za sebe.

Uvalice i hridi

Posjetitelji koji su uistinu svoj odmor zamislili kao miran i osamljen, duž Pirovačkog zaljeva naći će brojne plaže, uvalice i hridi s kristalno čistim morem pogodne za kupanje i sunčanje koje su skrivene od brojnih pogleda zadržale svoj divlji izgled. Pa bilo autom ili čamcem krenite u potragu za svojom savršenom uvalom.

Iako moramo napomenuti da na nekim mjestima s otežanim ulaskom u more ne preporučamo kupanje starijim osobama ili obitelji s malom djecom.

Otok Sustipanac

Neposredno pred Pirovcem smjestio se otočić “Sustipanc” povijesnog imena “Mojster” ili kako su ga mladi prozvali “Otok ljubavi” na kojem će Vas ostaci franjevačkog samostana u trenu vratiti u prošlost, a zamaman krajolik otoka očarati. Otok je glavnim dijelom stjenovit, s obilatom borovom hladovinom u unutrašnjosti, idealan za cijelodnevno uživanje i kupanje.

 

Sport, rekreacija, zabava

Pirovac  je vrlo poželjno mjesto za aktivni odmor. Mnogo staza za biciklizam, jogging i trčanje, puteljaka za pješačenje, uvala koje odolijevaju vremenu i otoka za istraživanje idealni su za bavljenje nekom aktivnošću, te naposljetku kristalno čisto more. Ponuda se sastoji u raznim aktivnostima zatvorenog i otvorenog tipa…

Trčanje i pješačenje

Cijela obala od uvale Vrilo, preko Stare jezgre mjesta, plaže LoLić, Hotela i kampa Miran  sve do Prosike pruža mogućnosti za ovaj tip aktivnosti. Na nekim mjestima uz gotovo netaknutu prirodu oduševiti će vas ljepotom svoje jednostavnosti. S jedne strane plavetnilo mora, a s druge raznolikost flore Dalmatinskog krša.

Ono što bi ovdje istaknuli svakako je brdo Makirina i uvala Vrilo čije staze i putovi svojom mirnoćom pružaju pravo opuštanje prilikom trčanja ili pješačenja uz samu obalu, a pogled na Pirovac svakako ostaje jedna od najljepših slika s Vašeg odmora.

Morske aktivnosti

Ukoliko volite aktivnosti vezane uz more i volite razgledati obalu iz drugačije perspektive na nekoliko mjesta duž plaže možete iznajmiti brodice, glisere, vodene skutere, pedaline, sandoline, daske za surfanje i prepustiti se osvježenju na morskim valovima.

Tenis

U skolpu Hotela Miran koji je smješten na samoj obali nalaze se i teniski tereni na kojima možete svoj teniski talenat održavati u kondiciji i tijekom odmora.

Košarka

Za one koji su ljubitelji  košarke imamo sportski teren u sklopu OŠ Pirovac gdje uvijek možete pronaći ekipu za basket.

Odbojka na pijesku

U samom središtu plaže Lolić pod borovim stablima u sklopu Caffe bara “Balun” na raspolaganju Vam je teren za odbojku na kojem se možete odlično zabaviti i pokazati koliko ste dobri. Pijesak sa sebe nakon odličnog meča možete skinuti u moru samo nekoliko koraka dalje.

Boćanje

Prilikom šetnje centrom mjesta u popodnevnim satima morate začuti „Oćemo li baciti na balote“. Nezaobilazna dalmatinska igra iz davnina koja će Vas sigurno zaintrigirati i nasmijati, a ako se ipak poželite okušati  dečki iz boćarskog kluba rado će Vas podučiti kako zaigrati na balote.

Fitness

Ukoliko ste više za aktivnosti zatvorenog tipa na raspolaganju Vam je i teretana u širem centru, u kojoj možete uživati u raznovrsnim spravama uz veselu atmosferu.

Tijekom popodnevnih sati na glavnoj plaži Lolić, u samom središtu, možete plesati s instruktorima zumbe i ispratiti pogledom zalaske sunca.

Biciklizam

Ako se bavite biciklizmom, a uz to volite prirodu nezaboravno iskustvo pružiti će Vam staze koje vode kroz cijelu okolicu, posebice oko parka prirode i prirodnog  ornitološkog  rezervata Vransko jezero, upoznaju Vas i uče o povijesti i važnijim znamenitostima kraja. Podijeljene su po zahtjevnosti i postajama, te će te vrlo lako odabrati etapu koja Vam najviše odgovara. Svi, i rekreativci i profesionalci naći će nešto za sebe.